Dovensport

Bestaan

In 1924 werd de CISS (Comité International des Sports des Sourds) opgericht, tegenwoordig ook ICSD (International Committee of Sports for the Deaf) genoemd. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de organisatie van de Deaflympics en WK’s in verschillende takken van sporten. De Deaflympics worden iedere vier jaar gehouden in het oneven jaar. Waar de allereerste Paralympics in 1960 gehouden werden, maakte de Deaflympics al in 1924 zijn debuut. Daarnaast is de Deaflympics na de Olympische- en Paralympische Spelen het twee na grootste sportevenement ter wereld. Sinds 2001 is het ICSD aangesloten bij het IOC (International Olympic Committee).

Om deel te nemen aan toernooien voor mensen met een auditieve beperking moet er een minimaal verlies van 55dB aan het beste oor zijn. Als voorbeeld, een stem is te horen bij 55dB en een gesprek vindt op ongeveer 60dB plaats. Daarnaast mag er bij deze wedstrijden geen gebruik gemaakt worden van een hoortoestel of implantaat. Dit om de kansen voor iedere atleet gelijk te maken.

Verschil

In iedere tak van sport neemt de beperking een andere vorm aan. Wanneer er over atletiek wordt gesproken is het meest voor de hand liggende probleem het startschot. Op doven kampioenschappen wordt hierom gebruik gemaakt van een startlicht in plaats van een startschot. Bij de onderdelen waarbij er vanuit een blok wordt gestart, tot en met 400m, ligt dit startlicht op de grond. Bij de onderdelen waar geen gebruik wordt gemaakt van een startblok staat dit startlicht in de binnenbaan. Daarnaast hebben veel doven en slechthorenden last van een evenwichtsstoornis, wat de prestaties belemmert. Bij vrijwel ieder atletiekonderdeel, maar ook buiten de atletiek, is dit van invloed. Tot slot kunnen velen verbaal niet communiceren, waardoor met name duursporters in het nadeel zijn. Dit komt doordat zij een kleinere longcapaciteit hebben dan iemand die wel verbaal kan communiceren.

In Nederland

Per 1 januari 2009 werd de dovensport verzelfstandigd. Voorheen was de dovensport opgenomen in Gehandicaptensport Nederland. De KNDSB is sinds de verzelfstandiging dé sportorganisatie voor doven in Nederland. De KNDSB heeft de taak de dovensport in Nederland beter neer te zetten in de samenleving, en zo erkenning (en financiële ondersteuning) van de overheid en NOC*NSF zien te krijgen.

Helaas is er buiten de dovenwereld nog niet veel erkenning waardoor de dovensport in Nederland het moeilijk heeft. Zo draait de bond volledig op vrijwilligers en moeten sporters vaak zelf hun toernooi, of een deel hiervan, bekostigen. Onder andere goede resultaten van meerdere sporters in verschillende takken van sport moeten zorgen voor deze erkenning.