Over

Welkom

Welkom op mijn website! Mijn naam is Elaine den Exter. Graag vertel ik je wat meer over mijn passie: sprinten. 25 jaar geleden werd ik geboren met een gehoorbeperking waarbij ik aan mijn linkeroor ernstig slechthorend en aan mijn rechteroor doof bleek te zijn. Desalniettemin heeft mij dit nooit weerhouden om het uiterste uit mijzelf te halen. Dit geldt zowel op het gebied van sport als van studie. Zo combineer ik de studie fysiotherapie aan de Hogeschool Leiden met topsport.

Hoe het allemaal begon

Toen ik op mijn 12e werd geopereerd aan mijn oor kon ik voor een langere periode niet judoën. Gezien stilzitten niks voor mij was, ging ik op zoek naar een tijdelijk alternatief. Dit alternatief bleek later een heel grote rol in mijn leven te gaan spelen. Ik heb het hier natuurlijk over atletiek, waarbij ik vanaf het begin af aan het grootste plezier in het sprinten had. Nadat ik sneller en sneller werd en ik 4e werd op het officieuze NK over 80m, besloot ik op mijn 15e te stoppen met judoën en vol voor het sprinten te gaan.

“Als je het niet probeert, weet je het nooit”

In 2013 ging ik op zoek naar sponsoren. Hierbij kwam ik in contact met de KNDSB (Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond). Zij konden mij niet aan sponsoren helpen, maar vertelden mij wel over de Deaflympics. Gezien ik mij met name in de horende wereld bevind, wist ik niet direct of ik deze kans aan wilde grijpen. Na dit met mijn toenmalige trainer te hebben besproken zei hij mij: “Als je het niet probeert, weet je het nooit. Misschien vind je het wat en heb je er een mooi doel bij. Vind je het niks, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.” Dit heeft mij doen besluiten om voor het avontuur te gaan.

De eerste stappen in de dovensport

In 2014 nam ik mijn eerste stappen in de dovensport en werd ik direct Europees kampioen U18 op de 100m en tweede op de 200m. Met deze resultaten en alle indrukken in die week wist ik dat dit was wat ik wilde.

Vandaag de dag

Na meerdere EK’s, één WK en één Deaflympics kan ik mij momenteel wereldrecordhoudster en wereldkampioen op de 60m indoor en Europees kampioen op de 100m noemen.